Mézeskalácska - egy klassz karácsonyi recept
50-60 normál méretű mézes lesz ebből.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg méz,
15 dkg porcukor,
2 tojás sárgája,
1 egész tojás,
8-10 dkg margarin,
2-3 dkg vegyes fűszer ízlésünk szerint (őrölt szegfűszeg, fahéj, vanília, stb.),
2 dkg sütőpor vagy szódabikarbona,
fél citrom leve,
pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj
Készítése: A fenti adalékokat össze öntögetjük egy méretes tálba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelőt, ráspolyt, kést, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tészta nem akar összeállni, csak rajtad, de ezen át lehet jutni. Szóval ezt a ragacsos valamit, (kulimájszt)le kell takarni, és hideg helyre tenni, egy kis időre(1-2nap, ha megcsömörlöttél 1hét is lehet) Érdekes módon még ekkor is ragacsos, de már nyújtható, formálhatóvá alakul.Ha mégsem, akkor jöhet egy kis lisztecske. Innentől lehet húzni-nyújtani-formázni-szaggatni. Kizsírozott(vajazott) sütőlapra téve középmeleg sütőben aranybarnára sütögetjük. Utána hideg helyre tesszük. Amíg meleg, még görbül-hajlik, ezért jó odafigyelni. Sütés előtt lehet dísziteni, szegfüszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz és csoki öntő formák, amibe ezt is belelehet gyömöszölni, gyönyörű formákat készítve. Jó étvágyat! Igazi Mézesfalás csemege! |